Sobre la postura. Exploració. Taller.

Crear la postura corporal recta anhelada és difícil quan no està recolzada per la qualitat funcional dels teus moviments. Potser hauríem de preguntar: “recta per què?”. Si adquirissis la postura corporal recta ideal, què podries fer?, series capaç de passar de la posició dreta a asseguda amb més eficiència?, podries saltar o ajupir-te amb més facilitat?, i a l’estar dret, podries riure, enfadar-te, afanyar-te, escoltar, estimar, aixecar un pes, fregar els plats, pintar …, o realitzar qualsevol de les activitats de la vida diària espontàniament amb més qualitat?

En termes dinàmics, la postura no és un model d’alineacions i angles, és un context des del qual et disposes a actuar. És correcta quan et permet moure’t de manera espontània i amb la mínima quantitat d’esforç en qualsevol direcció (amunt, avall, endavant, enrere, etc.) per iniciar qualsevol activitat. Podeu llegir un fragment escrit per Moshe Feldenkrais en el seu llibre “La sabiduría del cuerpo” on parla sobre aquest tema, aquí.

La capacitat de la teva esquena per mantenir-se recta depèn de la teva habilitat per flexionar-te quan és necessari, de girar el cap per sobre l’espatlla quan mires enrere, de respirar, de gatejar, etc. Fabricar la imatge d’una postura recta quan totes les funcions diàries es fan amb poca eficàcia, és només una imatge estàtica que un pot mantenir en un espai molt reduït de temps.

A través del moviment, en les classes del Mètode Feldenkrais, l’alumne millora la manera com realitza les seves funcions diàries, millorant la seva postura en estar dret, assegut, en ajupir-se, aixecar-se, saltar, etc.

https://assaigenmoviment.com/wp-content/uploads/2022/05/IMG_0550-1.mp4
Exploració

Et proposo una seqüència de moviments a fer, per tal que experimentis quina és la percepció que tens de la teva postura de peu dret després de realitzar-la:

Comença de peu dret. Observa quina és la sensació que tens de la teva postura: què et crida l’atenció de la teva postura? És còmode? Podries estar molta estona en aquesta posició?

Estira’t boca amunt. Sent la distància entre les teves cames. Com es recolza la pelvis en el terra? Observa el contacte de l’esquena amb el terra; quines zones sents que es recolzen a terra? Quina part del crani està en contacte amb el terra? Sents alguna diferència en la manera com el costat dret del cos es recolza a terra, en comparació al costat esquerre? Sent la teva respiració. On sents moviment en respirar?

Estira’t sobre el costat esquerre. Flexiona els genolls i posa’ls un sobre l’altre. Troba un lloc confortable pels braços. Utilitza una tovallola petita plegada per posar sota el cap, si és necessari, o bé estira el braç esquerre per sobre el terra en direcció el cap i recolza el cap sobre aquest braç.

Fes els següents moviments lentament, petits i sense forçar, per tal de poder percebre subtils diferències. Fer menys, d’una manera suau, tindrà un benefici major.

  • Mou els dos genolls flexionats prop del pit i torna al mig. Fes-ho algunes vegades. I observa: com de lluny van les cames fàcilment?, el cap participa del moviment?, quines parts de l’esquena no participen?
  • Descansa.
  • Mou els dos genolls flexionats enrere i torna al mig. Fes-ho algunes vegades. I observa el moviment del cap, del pit, de tota l’esquena, fins on arriben els genolls?

Estira’t boca amunt i descansa. Observa si sents alguna diferència entre un costat i l’altre del cos.

Estira’t sobre el costat dret i fes els mateixos moviments. Observa si hi ha alguna diferència entre els dos costats en el rang i facilitat de moviment. És més confortable fer-ho en aquest costat?

Estira’t boca amunt i observa de nou el contacte del cos amb el terra. Sents alguna diferència respecte a l’inici?

Lentament, gira cap a un costat per seure i posar-te dret. I observa quina és la sensació ara en estar en aquesta posició: et sents “més dret” de manera espontània, sense fer res?, quina longitud sents que té el teu cos?, a quina alçada està la teva mirada?, quina és la sensació en el pit i les espatlles?

Aquest moviment ens a servirà durant el taller “Millorar l’organització per estar a peu dret” com un moviment de referència, a partir del qual l’alumne podrà comparar i identificar els canvis que puguin succeir progressivament al llarg de l’exploració de moviments, en la manera com organitza el seu cos en moure’s i a l’estar dret.

Taller “Millorar l’organització per estar a peu dret amb el Mètode Feldenkrais”. Per a més informació sobre el taller consulta aquí.

  • Divendres 27 de maig de 17:00 h a 19:30 h
  • Dissabte 28 de maig de 9:30 h a 12:00 h

Preu: 40€ ( 2 sessions) / 25€ (1 sola sessió)

Lloc: Blank2, C. Miramarges, 6. Vic.

Imprescindible reservar plaça a: Raquel – 646478238 (whattsapp) – info@assaigenmoviment.com o bé a Blank – T1 938 895 633 | T2 654 955 536 – hola@blank.cat

Exit mobile version