Sobre millorar la postura. Exploració. Taller.

En la vida diària, quan tens l’esquena cansada, pesada, comprimida i sents dificultat per mantenir-la recta, recorda que tens la capacitat de deixar-te caure, plegar-te de la forma més lenta possible, i després un cop ben plegada, esperar que doni senyals de voler – per si mateixa – erigir-se a la vertical.

Enfonsar-se per erigir-se

Per restablir el teu impuls a incorporar-te, primer has de satisfer la necessitat que té l’organisme d’enfonsar-se. Quan decideixes abandonar-te a aquesta necessitat, el sistema nerviós – constantment ocupat en oposar resistència perquè el cos no s’enfonsi – per fi pot descansar. En reposar i abandonar el conflicte intern entre la tendència a plegar-se i l’esforç per inhibir-ho, pot recuperar-se i respondre una altra vegada com un organisme sa. Llavors sents que la necessitat latent d’incorporar-se es torna clara pel sistema nerviós. Amb aquest impuls per iniciar el moviment ascendent, la teva postura es modifica espontàniament i arriba molt més lluny del seu límit habitual.

T’invito a provar aquesta exploració, extreta del llibre “Guia práctica del Método Feldenkrais: La espontaneidad consciente” de Ruthy Alon.

En la posició dreta o asseguda, deixa que el teu cos es plegui i flexioni, a poc a poc, encorbant-te. Observa fins on pot arribar si li ho permets. Baixa la mirada a terra, per tal que els ulls deixin de controlar el què succeeix davant teu.

Permet que les espatlles s’arrodoneixin, si això és el que volen fer, i que el pit es relaxi. Si estàs en la posició dreta, deixa que els genolls es flexionin, que cada fibra i cada òs s’abandoni al seu propi pes i, a poc a poc, s’abandoni vers el centre de la Terra.

Mantén-te uns instants en cada nou nivell i fes una pausa per organitzar-te còmodament. El propòsit no és arribar a una flexió profunda, sinó començar a sincronitzar-te amb el que el teu cos vol fer. Permet-li desplomar-se d’una forma passiva i no programada. Acomoda’t en les posicions asimètriques i impredictibles que apareguin, sempre que et resultin còmodes. Continua amb aquesta experiència, mantenint-te en la postura tot el temps que el teu cos així ho desitgi.

Arribarà un moment en què ja no voldràs continuar ajupit. Una nova inhalació despertarà en tu el desig de recuperar la teva altura total. Es tracta d’un moment important en què prens contacte amb la teva pròpia necessitat independent d’estirar-te. I sents aquesta necessitat d’estirar-se, que sorgeix del teu propi cos i no d’un pensament d’haver de fer alguna cosa per estar d’una manera determinada que se suposa que hauries d’estar.

Quan comences a incorporar-te, has d’organitzar la teva consciència per resistir la temptació d’ajudar al teu cos a tornar al seu lloc familiar. Dóna al moviment el temps que necessiti i no l’indiquis a l’esquena fins on arribar i on parar-se. És probable que et sorprenguis en descobrir que després d’incorporar-te continues flotant en sentit ascendent fins a arribar a un lloc més alt del que havies pogut anticipar. Observa fins on t’ha portat la teva pròpia necessitat interna. Presta atenció a la sensació de comoditat, d’estar més obert. Observa que el sistema nerviós segueix en aquest moviment d’ascensió. Et sents en el món amb una postura lleugerament més recta?, en una atmosfera més serena on impera l’acceptació de què ets i és?

La imatge de les algues poden ajudar-te a deixar-te caure i elevar-te d’una manera passiva. Imagina que dins teu hi ha un oceà. Sent els corrents d’aigua que arriben lentament i suaument a cada part del teu cos. Imagina que en lloc d’ossos tens plantes marines que es gronxen al moviment dels corrents.

És precís repetir aquest exercici algunes vegades per reforçar el missatge; més clar i fort es tornarà quan més atenció li prestis.

T’animo a assitir al taller “Millorar la postura amb el Mètode Feldenkrais” en el qual seguirem explorant maneres de millorar la postura, sempre a través del moviment!

  • Dissabte 18 de juny de 9:30 h a 12:00 h

Preu: 25€ / 20€ pels alumnes de les classes regulars.

Lloc: Blank2, C. Miramarges, 6. Vic.

Imprescindible reservar plaça a: Raquel – 646478238 (whattsapp) – info@assaigenmoviment.com o bé a Blank – T1 938 895 633 | T2 654 955 536 – hola@blank.cat

error: Content is protected !!