Exploració boca terrosa per estar més còmode a peu dret

Aquesta és una exploració que us proposo per a tothom, i en especial, en preparació al taller que farem sobre la Funció de Reptar, el pròxim dissabte 20 de febrer de 9:15 a 11:15h a Osona Ioga.

La posició boca terrosa (panxa i cara avall) és una nova fase en el desenvolupament motor del nadó. En aquesta posició és quan l’infant aixeca el cap per primera vegada d’una manera prolongada per veure i relacionar-se amb el seu entorn. El cap conté tots els sentits (la vista, el gust, l’olfacte i l’oïda) i és a través del cap que l’infant s’orienta en el món i pot explorar el seu entorn.

En aixecar el cap estant boca terrosa, l’infant desenvolupa la musculatura extensora de l’esquena que, mesos més tard, li permetrà sostenir-se en posicions verticals: assegut i a peu dret. Però per optimitzar el sosteniment del cap en la posició vertical, no es tracta només de desenvolupar i enfortir la musculatura, és fonamental aprendre a organitzar i configurar tot l’esquelet en relació amb la força exercida de la gravetat. El paper de la columna, i el de la pelvis és essencial en el domini del cap. Amb un sosteniment òptim a nivell de l’esquelet el cap adquireix la seva màxima funcionalitat i llibertat de moviment.

Us proposo una seqüència de moviments que els infants realitzen en el seu procés de desenvolupament motor i que us ajudarà a estar millor en la posició a peu dret i a millorar la vostra organització en relació amb la força de la gravetat, sentint-vos més lleugers per moure-us vers allò que desitgeu.

Fes els moviments lents, per tal de poder prestar atenció al moviment, i suaus, sense que aparegui dolor; si apareix dolor, fes el moviment més petit, més suau, o bé amb la imaginació, visualitzant-lo. El sistema nerviós activa el sistema muscular i esqueletal igualment, encara que només visualitzis el moviment sense fer-lo. Fes petits descansos entre els moviments, en una posició que sigui còmode.

 • Estira’t a terra boca amunt, sobre una estoreta, manta o catifa. Posa un coixinet sota el cap si sents que el cap et penja enrere. Pren un moment per observar com es recolza tot el cos en el terra: quines parts de les cames, pelvis, esquena, braços i cap estan en contacte amb el terra. I observa, des dels peus fins al cap, com de llarg et sents. Quina és la longitud que sents que té la teva columna, des del còccix fins al cap?
 • Estira’t bocaterrosa. Si és incòmode la posició, prova de posar un coixí primet sota del baix ventre; potser millora. Posa les dues mans sota del front, una mà sobre de l’altra i el front a sobre la mà que està sobre.
 • Aixeca el cap i torna’l a terra. És un moviment fàcil? Fins on és fàcil? Fes-ho sense forçar. Com varien els suports en el terra en aixecar el cap? Què pressiona més el terra? Marca una creueta amb la mirada en el punt on sents que és fàcil aixecar. Aquesta creueta és un punt de referència que et servirà per veure si al llarg d’aquesta seqüència de moviments es fa més fàcil aixecar el cap.
 • En la mateixa posició, flexiona i estén els turmells, els genolls es queden a terra. Un peu es flexiona més que l’altre? Varia el contacte de les cuixes, els engonals, la part baixa de l’abdomen i del pit en relació amb el terra en fer aquest moviment?
 • En la mateixa posició, flexiona els genolls de manera que els peus es separen del terra i la planta dels peus queda mirant el sostre. En aquesta posició, flexiona i estén els turmells.
 • Aixeca el cap de nou, com per mirar endavant. Has fet molt poc, però és més fàcil aixecar el cap? En flexionar i estendre el turmell una reacció en cadena passa a través de tota la longitud del cos, i és la base per adquirir la posició vertical en l’espècie humana. Gira’t boca amunt i descansa.
 • Estira’t boca terrosa, amb les dues mans sota del front, una mà sobre de l’altre i el front damunt la mà que està a sobre. I comença a fer un petit i suau moviment amb els ulls (tan si estan tancats com oberts) com per mirar endavant i amunt, en direcció el front i tornes a portar la mirada sobre la mà. Sense moure el cap, només els ulls. Sents un ull més actiu que l’altre? Observa la teva respiració en fer el moviment amb els ulls: pots fer el moviment i seguir respirant? Fes un petit descans.
 • En la mateixa posició, comença a moure els dos ulls com per mirar avall, en direcció el pit i l’abdomen. I torna la mirada sobre la mà. Què fas amb la boca i la llengua?
 • Alterna els dos moviments amb els ulls: amunt en direcció el front, avall en direcció el pit. Amb un moviment suau i continu, amb qualitat, sense estrès, la respiració t’acompanya. Quin moviment és més fàcil, amunt o avall? En mirar amunt els ulls tenen més pes? Descansa.
 • Boca terrosa, aixeca el cap per mirar endavant. I baixa’l de nou. Fes aquest moviment alguns cops, obsevant com els ulls guien el cap. En aixecar el cap, què passa en la manera com es recolza l’abdomen i òs púbic en el terra?
 • Descansa boca amunt. Era més fàcil aixecar el cap? Els ulls organitzen el nostre cos per aixecar el cap.
 • Boca terrosa, el front recolzat sobre les mans. Obre els ulls, aixeca el cap i mira endavant; baixa el cap i mira avall en direcció abdomen. El pit, el tronc s’ha d’aixecar per mirar avall vers el melic, utilitza el suport dels braços.
 • Boca terrosa, el front recolzat sobre les mans, una sobre l’altra. Simplement aixeca el cap i mira endavant. I marca una creueta allà on sentis que és fàcil mirar, sense forçar. La creueta està més amunt?
 • Aixeca el cap fins on era la creueta a l’inici. I segueix-lo aixecant fins on és fàcil ara. I observa què fas amb els ulls, el cap, l’abdomen, l’òs púbic per fer aquest trosset de més. Què organitzes diferent en tu que et permet aixecar una mica més el cap?
 • Boca amunt, sent com es recolza ara tot el cos en el terra, quines parts estan en contacte amb el terra. Observa quina sensació tens de longitud en la columna, i en tot tu.
 • A poc a poc, gira’t cap a un costat per seure i posar-te dret. Quina és la teva primera sensació al posar-te de peu? Com es recolzen les plantes dels peus? com et sents d’alt?, a quina alçada miren els ulls?, quin és la longitud i amplitud que sents en tot el tronc i l’esquena?, com respires?
 • Camina, i sent amb quina qualitat es desplaces per l’espai. T’agradaria mantenir aquesta sensació de qualitat en moure’t i estar en el teu dia a dia?
error: Content is protected !!