Taller: “La funció de reptar”

  • Dissabte 20 de febrer, de 9:15 – 11:15h
  • Taller presencial a Osona Ioga (amb el 30% de la capacitat del centre i seguint totes les mesures preventives pel covid-19) a la Ronda Camprodon 25, 1er 1era. Vic.
  • Preu: 20€

A través de l’exploració d’aquests moviments durant el taller, l’adult millorarà:

  • la posició de peu dret, en treballar la musculatura extensora.
  • la coordinació del moviment de la cintura escapular i la cintura pelviana, bàsica per a caminar de manera eficient.
  • l’eficiència en el moviment vertebral de la columna.
  • l’equilibri, sensació de lleugeresa i facilitat en moure’s.
Exploració boca terrosa, rodant i reptant. Vídeo de Irma Oltra.

En un moment determinat del desenvolupament, l’infant que es troba en la posició de boca terrosa, comença a desenvolupar la noció de com utilitzar el terra per trobar el suport necessari per desplaçar-se. Fins ara, s’havia desplaçat principalment vers un costat fent “la croqueta” i, en començar a reptar sorgeix una nova direcció per avançar: endavant i enrere. Aquest descobriment li ofereix tota una varietat de noves possibilitats de moviment en el joc i en les interaccions socials, fet que amplia el seu camp d’exploració del seu entorn.

En reptar sobre el ventre, l’infant utilitza els genolls i peus, els braços i les mans com a elements per empènyer-se endavant o enrere a partir dels punts de suport que li dóna el terra.

L’infant va perfeccionant la funció de reptar a través d’un procés d’assaig i error. La manera més madura i eficient d’avançar reptant és el “reptar contralateral”, alternant els dos costats del cos de forma creuada i mantenint el cap en el centre; és a dir arrossegant-se amb un braç i empenyent amb el genoll o el peu del costat contrari. D’aquesta manera combina els dos principis de tirar i empènyer d’una forma coordinada i efectiva. La funció de reptar i gatejar demana una diferenciació i coordinació del moviment de la cintura escapular i la cintura pelviana: les dues cintures es mouen en sentit contrari, fet que implica la flexió lateral i la rotació en la columna, especialment en la zona dorsal, anatòmicament dissenyada per la rotació.

El “reptar contralateral” és una preparació directa de gatejar i caminar. Phil Unseld cita en el llibre El microcosmos del movimiento: “Se podría decir que reptar es el laboratorio primario del desarrollo de todo tipo de locomoción, fuerza y acción en la vida.”

Per a més informació i reserves: Raquel – info@assaigenmoviment.com – 646478238

error: Content is protected !!