Taller “Rodar de boca amunt a boca avall i viceversa”

Al llarg d’aquest primer trimestre de l’any 2021, a través de les classes regulars i tallers de Feldenkrais, experimentarem com a adults el procés de desenvolupament motor que realitza l’infant en el seu primer any de vida, durant el qual es descobreix a si mateix, a l’altre i al seu entorn i desenvolupa funcions i habilitats que li permeten adaptar-se i viure amb dignitat en el nou món.

Podeu llegir més sobre la presentació d’aquesta proposta pel primer trimestre d’aquest any 2021 clicant 2021: Aprendre a viure bé en unes altres circumstàncies .

Aquestes exploracions a través del moviment seran una oportunitat per a l’adult per reaprendre a adaptar-se a les noves circumstàncies (que tots i totes experimentem actualment a causa de la pandèmia) i a actuar en el món amb el màxim potencial.

Qualitats com l’atenció i la presència, la serenitat, l’equilibri, la flexibilitat i l’optimisme – que es desenvolupen en fer aquestes seqüències de moviment – ens ajuden a viure de manera més efectiva aquest procés d’adaptació i aprenentatge, mantenint la salut física i mental, i en definitiva, el nostre benestar general.

En aquest primer taller explorarem amb la funció de rodar, i en aquest rodar explorarem altres funcions i habilitats implícites: la sensació d’equilibri; l’organització, la coordinació i l’orientació òptima del cap, tronc, cames i braços en rodar; l’habilitat per a fer la seqüència de moviment en el temps just i adequat que ens permeti rodar sense caure, etc. Elements, tots ells, que executats en connexió i coherència, faciliten la funció de rodar fàcilment, amb fluïdesa.

Quan el nadó explora amb qualsevol moviment, no sap on el portarà aquesta exploració; en aquest sentit sempre hi ha cert component d’incertesa en les seves exploracions.. Durant els primers mesos el nadó descobreix progressivament la possibilitat de rodar sobre l’esquena i posar-se de costat. Generalment, el gir passa per primera vegada per “accident”, és a dir, de forma no voluntària: el nadó es posa sobre un costat i de sobte fa alguna cosa “estranya” amb els braços, cames o cap, perd l’equilibri i es troba boca avall. “Quina sorpresa!” és un gran descobriment pel nadó: té la possibilitat de rodar!

Un cop descoberta aquesta possibilitat, repeteix el moviment una vegada i una altra. Cada moviment que realitza és diferent de l’anterior: la manera com organitza les diferents parts del cos, com i quan involucra cada una de les parts en el temps, la grandària del moviment, etc. La repetició no és mecànica; en cada repetició, diferents possibilitats són explorades, i cada repetició millora la seva capacitat d’orientació, l’habilitat de travessar la línia mitja (línia imaginaria que separa el costat dret i esquerre del cos), de prestar atenció, l’equilibri i la coordinació motora entre les diferents parts del cos. Cada variació proveeix estímuls al sistema visual, auditori, tàctil i vestibular que els activa i al mateix temps activa la comunicació entre ells. D’aquesta manera, el sistema motor, sensitiu i cognitiu estan interconnectats en el procés d’aprenentatge de girar.

La possibilitat de rodar de boca amunt a boca avall i viceversa és un pilar molt important en el desenvolupament psicomotor, ja que canvia substancialment la relació amb l’espai i amb la gravetat. És una funció que genera un eix al voltant del qual girar. També permet al nadó descobrir per primera vegada l’autonomia per desplaçar-se de forma activa en l’espai.

Aquesta exploració de rodar i moure’ns al voltant del propi eix central, clarificarà en el nostre sistema nerviós el concepte de línia mitja, donant-nos sensació d’estabilitat i equilibri i, al mateix temps, la sensació de flexibilitat i habilitat de moure’ns lliurement i amb gaudi al voltant del propi eix central.

  • Dissabte 16 de gener, 9:15 – 11:15 h
  • El taller es realitzarà en línia via zoom. Preu: 20€.
  • Possibilitat de rebre la gravació del taller un cop realitzat. Preu: 20€
  • Inscripcions i informació: Raquel – info@assaigenmoviment.com – T. 646 478 238
error: Content is protected !!